.

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések és válaszok - www.logo.huAdditív / Összeadó színkeverés
Olyan színrendszer, amelyben az alapszínek a vörös a zöld és a kék színek keveredése alakít ki más színeket. A három alapszín egyenlő mennyiségéből tevődik össze a fehér szín.

Bittérkép (Bitmap)
A legismertebb bittérképes file formátumok: *.psd, *.tif, *.bmp, *.jpg, *.png, *.gif
Képpontokból (pixelekből) felépített digitális kép. Minden egyes képpont színét adott számú bit határozza meg. A bitmap kép nem nagyítható korlátlanul.

CMYK
A cián, bíbor, sárga és fekete színek elterjedt rövidítése az angolból ered. A szabványos négyszínnyomtatás során használt alapszínek. CMYK (cyan, magenta, yellow, key-blacK)
Leginkább nyomdai anyagok létrehozásánál alkalmazzák.

DPI
A DPI az angolból ered. A Dots Per Inch, az inch-enként előforduló képpontok számát határozza meg. A DPI a bittérképes képek, monitorok, nyomtatók, lapolvasók felbontási képességének jellemzésére használják. Amikor két szám jellemzi, pl.: 1024×768, akkor az változó felbontást jelöl vertikálisan és horizontálisan.
A legelterjedtebb nyomdai felbontás 300 dpi. A monitorok felbontása általában 72 dpi vagy 96 dpi.

Logó tervezés / Logó készítés:
A logó tervezés nagy kreatívitást igénylő munka. A logó készítéséhez leggyakrabban vektorgrafikus szoftvereket használnak.
A vektorgrafikus szoftverek a logót alkotó alakzatokat matematikai egyenletekkel írják le, ebből adódik az az előny, hogy az ilyen logók korlátlan mértékben nagyíthatók és általában kisebb tárterületet foglalnak el.

RGB
Az RGB színtér egy additív színmodell. A vörös a zöld és kék különböző mértékű keverésével határozza meg a különböző színeket. Az elnevezés angolból ered. Red (vörös), Green (zöld), Blue (kék). Elsősorban elektronikai eszközök és a számítástechnika terén alkalmazzák, pl. monitorok, TV-k.

Szubsztraktív / Kivonó színkeverés
A cián a bíbor és sárga alapszíneken alapuló színrendszer. A három kivonó alapszín kombinációjának eredménye a fekete.

Vektor
Olyan mennyiség, melynek nagysága mellett iránya is van. A vektor irányított szakasz. A vektoros file-ok nagy előnye, hogy korlátlanul nagyíthatók.
A legismertebb vektoros formátumok: *.ai, *.cdr, *.eps, *.pdf.
Figyelem: A legtöbb vektoros formátum bittérképes állományt is tartalmazhat.

Ezt az oldalt folyamatosan bővítjük.

Letölthető anyagok:

  • Jelenleg nincs letölthető tartalom.
  1. Track comments via RSS 2.0 feed. Feel free to post the comment, or trackback from your web site.

    Currently there are no comments related to article "Gyakran ismételt kérdések".